maanantai 25. tammikuuta 2016

Vallan ja vapauden huvittava tasapaino

Olen suorastaan huvittuneena seurannut julkista keskustelua miesten tossun alla olemisesta ja pirttihirmuista vaimoista. Oikeastaan olen todella yllättynyt, että elämme jo vuotta 2016 ja nyt asiaan ottaa kantaa yksi jos toinen asiantuntija tai julkisuuden henkilö. Itse olen ihmetellyt hassua kulttuurista parisuhdevääristymää koko ikäni!

Tässä tekstissä kärjistän hiukan ja ehkä myönnän myös käyttäväni  tuttuja stereotypioita, mutta miten oikeita nämä meidän tosielämän Viivit ja Vagnerit ovatkaan... oikeasti... sukupolvesta toiseen.

Kysehän on kulttuurisesta perinnöstämme, siitä miten opimme olemaan naisia ja miehiä. Aika moni mies antaa vaimon hoitaa parisuhteen arjen ja lomien suunnittelun, sisustuksen ja koko perheen julkikuvan. Vaimot ovat tästä tyytyväisiäkin. Heillä on valtaa suorittaa sen näköistä naiseutta, vaimoutta ja äitiyttä kuin he kokevat itselleen tärkeäksi. Samalla he tuottavat puolisostaan sen kaltaista miestä, puolisoa ja isää kuin he näkevät asiaan kuuluvan. Tämä on naisten periytyvää valtaa, jota sukupolvet uusintavat toistensa perään.

Samaan aikaan miehet toteuttavat itseään, mieheyttään ja isyyttään toisaalla, toki naisen sanelemissa raameissa, mutta myös aika vapaina keskittymään työhön ja harrastuksiin. Vaikka lastenhoitovuorot olisi jaettu vanhempien kesken tunnilleen tasan molempien päästessä omiin menoihinsa, voisin vaikka vannoa, että vähintään 80 prosenttisesti nainen on organisoinut aikataulut, suunnitellut seuraavan päivän lasten päiväkotivaatteet ja myyjäisiin leivottavien mokkapalojen valmistusajankohdan. Naisen pää raksuttaa tätä koordinaattorin tehtävää miltei koko valveillaoloajan, miehen peesatessa hyväntahtoisena mukana. Miksi näin? Miksi?

Naisen rooli perheen arjen pyörittäjänä on edelleen vahva. Se on niin vahva, että siitä on vaikea irrottaa siitäkin huolimatta, että tutkijat ovat alkaneet olla huolissaan naisten kuormittumisesta alati vaativammassa työelämässä ruuhkavuosien keskellä. Mikä meitä naisia pitää tässä roolissa? Minulla on esittää kaksi vahvaa syytä. Jokainen saa itse päättää myöntääkö näiden olemassaolon. Ensimmäinen on valta pitää langat käsissä ja suorittaa tahtomaansa perhe-elämää - ja elämää ylipäänsä? Toinen tärkeä yksityiskohta on naisten sukupolvelta toiselle periytynyt hiljainen tieto.

Siinä missä naisella on nykyisellä menolla valtaa, on miehellä vastaavasti vapautta. Haluavatko kumpikaan ihan oikeasti luopua tästä etuoikeudestaan? Naiselle saattaa olla hyvin tärkeää ajatella mitä naapurin Kaisa ja päiväkodin Elsa ja Tarja miettivät heidän perheestään ja lapsistaan - tai hänestä äitinä. Oikean väriset kurahousut päiväkodissa ja nätisti letitetty tytön tukka ovat ehkä asioita, joita edellä mainituille haluaa näyttää. Ne voivat olla yksi merkki hyvästä äitiydestä tai kunnollisesta perhe-elämästä. Jos tunsit edes pienen piston sydämessäsi, minulla on sinulle uutinen: Minua, naapurin Kaisaa tai päiväkodin Elsaa ja Tarjaa ei kiinnosta pätkääkään edellä mainitut. He eivät uhraa perhe-elämäsi miettimiselle sekuntiakaan! - Eivät tietenkään, koska hekin pohtivat oman lapsikatraansa sopivia harrastuksia ja miehensä tukanleikkuuajankohtaa.

Mikäs se tämän naisten vallan ylläpitämisen kääntöpuoli olikaan? Miesten perhe-elämästä vähemmän kuormitettu kognitiivinen kapasiteetti. Sille riittää käyttöä niin työpaikan palavereissa kuin harrastuspiirin nettisivujen päivityksessä. Kun vaimo vielä muistuttaa milloin on aika lähteä ostamaan uudet farkut vanhojen ja kulahtaneiden tilalle, on elämä ihan näppärää. Kukapa tästä etuoikeudesta vapaaehtoisesti luopuisi - Silläkään uhalla, että asiat pitää aina viedä hallituksen tutkailtavaksi, kuten hän miesten saunaillassa leikkisästi naureskelee. Vasta kun vaimosta on vahingossa kuoriutunut kodin hengettären sijaan se edellä mainittu pirttihirmu, alka tilanne kääntyä miehestä epämukavaksi.

No, sitten tämä hiljainen tieto. Se tekee asioiden muuttamisesta vähän mutkikkaampaa. Ihan pelkkä yhteinen päätös asioiden muuttamiseksi ei riitä. Kun pikku-Ville tulee kolmannen kerran koulusta kiukkuisena kun luistimet olivat unohtuneet kotiin tai ne Millan kurahousut ovat ihan liian pienet edelleen, vaikka päiväkodin täti asiasta huomautti jo toissa viikolla, alkaa asioiden hoitamiseen tottunut ihan varmasti ottaa ohjat taas tiukasti itselleen. Naisilla on valtava tiedollinen pääoma, jolla he organisoivat, mutta myös ennakoivat tulevia tapahtumia. Tätä ei opi kuin yritysten ja erehdysten kautta. Se vaatii sietokykyä ja huumoria jokaiselta - ja jakamista, yhdessä tekemistä. Tämän lisäksi on hyväksyttävä se, että tämän päivän palmikko on vähän vinossa ja sen saavat siitä huolimatta naapuritkin nähdä.

Joo, tiedän vasta-argumentit. Miehethän tekevät kuitenkin niitä miehisiä juttuja ja huolehtivat näin omalta osaltaan perheen arjesta. Niin ehkä huolehtivatkin, mutta nyt puhun yhteisen kuorman jakamisesta tasan. Otetaanpa yksi miehinen osa-alue, auto. Miehethän huolehtivat perinteisesti sen tarpeista, oli niitä perheessä sitten yksi tai kaksi. Itse en ymmärrä yhtään auton huolehtimisen esille ottamista samaan aikaan kun puhutaan lasten arjen organisoimisesta. Siis kamoon! Auton selviämisestä seuraavasta päivästä ei tarvitse alati miettiä eikä se näin ollen kuormita pätkääkään. Korkeintaan hetkellisesti sen asioita joutuu hiukan huolehtimaan. Minä olen kolmevuotiaan Kiani totaaliyksinhuoltaja. Voisin siis väittää tietäväni mistä puhun. Renkaat vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa. Se rassaa minua sen verran, että soitan ennen vaihtoa tutulle autopajalle ja sovin renkaiden vaihdon. Visiitti siellä kestää puolisen tuntia maksimissaan sen kaksi kertaa vuodessa. He hoitavat renkaiden säilytyksen ja pesun. Homma on hyvin siistiä. Ajan vain auton sisään ja pian ulos. Koko hoidon hinta on niin pieni, että kotona pikkupakkasessa värkäten ei oikeasti pääse tuntipalkoille.  Entä se auton huolto sitten? Kerran vuodessa vuosihuolto, josta auto vielä itse huomauttaa, etten varmasti pääse unohtamaan sitä. Katsastusasemat taasen muistuttavat minua juuri nyt, kun Kiani on tulossa ensimmäiseen katsastusikäänsä. Minun ei tarvitse siis pitää edes tätä aktiivisesti mielessäni. Ihan itsestä on kiinni kuinka usein haluan armaan ajoneuvoni ajaa automaattipesuun. Se ei kuole ensi yönä tai saa ikuisia traumoja, vaikka jonkun kerran likaisempana esiintyisikin.

Samaa rataa ovat nämä perimiehiset kodinrempat ja muut huoltopuuhat. Toki usealla omakotitaloasujalla tätä puuhaa on jonkun verran. Hetkellisesti varmasti jopa todella työksi asti, jolloin arjen pyörittämisestä onkin syytä keskustella ja sopia uudelleen. Mutta kukaan ei oikeasti maalaa olohuoneen seinää ja leikkaa pensasaitaa yhtä monta tuntia vuodessa kuin pese ja lajittele pyykkiä kerraten samalla ensi viikon aikataulua. Asiaan kuuluu toki myös samalla verhoissa kiipeilevän vuosikkaan huoltaminen ja pikku-Villen ja kavereiden leikin seuraaminen sivusilmällä.

Tämä aihepiiri on minusta huvittava. Jaksan nauraa sille itsekseni vuodesta toiseen. Nauran sisäänpäin siinä vaiheessa kun korkeassa asemassa oleva maisterismies sanoo minulle, ettei hän ihan oikeasti ymmärrä verhoista mitään. Vaimo hoitaa tuollaiset jutut. Minun tekee mieli sanoa, että etkö sinä ihan oikeasti osaa sanoa mikä sinua miellyttää? Pidätkö niistä harmaista verhoista vai haluaisitko kuitenkin värikkäämmät? Ja silloin, kun keski-ikäinen nainen lähtee ostamaan saman ikäiselle miehelleen kauluspaitaa seuraavan viikon appiukon merkkipäiville ja huolehtii samalla perheen osuuden lahjastakin, on asetelma vähintäänkin huvittava. Jokainen aikuinen ihminen osaa ostaa itse oman paitansa ja harjaannuttaa omaa makuaan ja tyylitajuaan sen verran, että paita istuu sekä kyseiselle vuosikymmenelle, myös vallitsevaan vuodenaikaan.

Mitä tässä nyt voisi sanoa? Hellittäkää nyt naiset vähän - ihan oikeasti! Ja Miehet - ne verhot... Jos minä osaan ladata auton akun sen hyydyttyä pakkaseen, osaatte tekin laittaa perheen viikko-ohjelman järjestykseen ja siinä sivussa bongata olohuoneeseen uudet verhot!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti